Terug
07-06-2022

Een interview met senior bodemadviseur Arjan Bleesing

Wanneer je met Arjan begint te praten over zijn werk bij Stepforward, raakt hij bijna niet meer uitgepraat. Gelukkig kan je ook niet anders dan met een glimlach naar zijn verhalen luisteren. Vanaf het moment dat hij op Linkedin voorbij zag komen dat hier een vacature vrij was, heeft hij zich geen dag meer verveeld. De lijst met projecten waar hij momenteel aan werkt is indrukwekkend lang. Het plezier in wat hij doet absoluut aanstekelijk. Maak kennis met onze senior bodemadviseur Arjan! 

Hoi Arjan, wat doe jij nou precies bij Stepforward en hoe ben je hier terecht gekomen?

Mijn baan is heel divers en vooral erg leuk. Als senior bodemadviseur houd ik mij dagelijks bezig met het adviseren van onze klanten op het gebied van bodemzaken, kostenbesparing en saneringsaanpak. Ik heb eerder gewerkt bij een ingenieursbureau, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in binnenstedelijk water en funderingen. Hier heb ik niet alleen mijn kennis vergroot op het gebied van bodemzaken, maar ook heel veel geleerd over de onderwerpen waar ik nu nog dagelijks mee te maken heb. Daarnaast heb ik gewerkt voor een bedrijf, dat risicodragend locaties (en dan het liefst zo moeilijk mogelijke projecten) bouw- en woonrijp maakt. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen, maar daar moest ik helaas mee stoppen. Desondanks was mijn passie voor dit specifieke vakgebied aangewakkerd. Op een goede dag kwam ik Stepforward tegen op Linkedin. Ik vond het direct een mooi en sympathiek bedrijf dat daarnaast nog eens perfect aansloot bij mijn achtergrond. Na een gesprek met Stefan werd ik zo mogelijk nog een enthousiaster. Omdat Stepforward in een nóg eerder stadium bij initiatieven aanhaakt, of zelfs eigenhandig initiatieven oppakt, kan ik mijn kennis en ervaring nog beter toepassen.

Dat klinkt interessant, maar wat doe je dan precies iedere dag?

Binnen een project verzorg ik het volledige traject van A tot Z, of eigenlijk tot bouw- of woonrijp maken. Voorafgaand aan de aan- of verkoop van een locatie, denken wij mee over de risico’ s en inventariseren de kansen. Dit houdt in dat er vaak (bodem-)onderzoek moet worden gedaan, plannen worden geoptimaliseerd en vergunningen moeten worden aangevraagd. Maar ook het opvragen van offertes voor de uitvoering en uiteindelijk het risicodragend uitvoeren van het project.

Wat vind je zo leuk aan werken bij Stepforward?

De opsomming van alle thema’s waarover je meedenkt en deze aanstuurt, vind het ik het allerleukste. Het is een heel breed vakgebied. Je hebt te maken met archeologie, ecologie, grondwater, trillingen, omgeving, mensen, bodemverontreiniging, kabelomleidingen, sloop en waarschijnlijk kan ik zo ook nog wel even doorgaan. En dat moet dan zo slim mogelijk aansluiten op de nieuwe ontwikkeling, waardoor samenwerking key is om dit te optimaliseren. Deze diversiteit is in weinig functies te vinden.                  

Als ik terugdenk aan hoe ik begonnen ben: dat ik civiele techniek heb gestudeerd, omdat ik bruggen wilde ontwerpen. Maar dat was veel standaard rekenwerk, eigenlijk heel saai. Toen ben ik watermanagement gaan studeren. Bij toeval kwam ik bij Wareco terecht, die bodemsaneringen uitvoeren. Ik heb drie maanden op een bodemsanering in Landsmeer meegedraaid en dat vond ik waanzinnig. Toen bedacht ik: dit is wat ik wil blijven doen. Toen ik deze persoonlijke geschiedenis oprakelde, realiseerde ik mij hoe alles in mijn huidige functie op z’n plek is gevallen. Alles waar ik mee bezig ben geweest, komt nu van toepassing in mijn werk. Dat is eigenlijk wel heel bijzonder! Tenslotte werken we bij Stepforward met een leuke, jonge club mensen. Dat is binnen deze branche redelijk uniek.

Goed om te horen! Met welke projecten ben je op dit moment het meest druk? Ik ben ook wel benieuwd of je een project hebt waar je extra trots op bent.

Je moet de lijst eens zien van projecten waar ik nu aan werk. Die is eindeloos lang en gedetailleerd. Daar houd ik van. Ik vind heel veel projecten interessant, maar Breukelen is wel een bijzondere casus voor mij geweest. Bij dit project ben ik vanaf het eerste moment betrokken geweest – heb ik van A tot Z opgepakt. Ik heb het gevoel dat ik in dit project substantieel iets heb kunnen bijdragen. In Alkmaar Overdie zijn we heel de bodem- en saneringskant in kaart aan het brengen voor een bedrijventerrein. De samenwerking met mijn bodemcollega’s ervaar ik hierin als heel positief. Vooral de jonge specialisten, die heel leergierig zijn. Ik kan daar echt van genieten. Je draagt toch een stukje kennis over.

In Boskoop loopt een samenwerking met een grondwerkbedrijf en bodemonderzoeksbureau, ontwikkelaar en bouwer. Op deze locatie was voorheen een natuurzwembad gevestigd, die volgestort is met beton en laagjes verontreinigde grond. We zijn deze locatie flink aan het optimaliseren zodat de locatie zo slim en kostenefficiënt mogelijk herontwikkeld kan worden.

Heel leuk om meer te horen over deze projecten! Heb je nog zo’n mooie casus die je met ons wilt delen?

Een laatste dan! In het centrum van Hoeven zijn we met de gemeente aan de slag om risico’s en kansen van een herontwikkelingslocatie in kaart te brengen. Het plan is om hier woningen te realiseren. Maar dit wordt bemoeilijkt door een flinke bodemverontreiniging die is veroorzaakt door een voormalige wasserij. De sanering moet nog worden uitgevoerd, maar hier is al een vaste prijs voor neergelegd. Op deze manier hebben we het risico voor een toekomstige ontwikkelaar beheersbaar gemaakt en wordt het hoofdpijndossier van de gemeente ineens een goede businesscase. Wij gaan vervolgens voor de betreffende ontwikkelaar zorgen dat de locatie volledig bouwrijp opgeleverd wordt, zodat hij met een schone lei aan de slag kan. Dit soort projecten maken mijn werk zo boeiend en veelzijdig!

Dat snap ik! Kun je nog meer vertellen over wat werken bij Stepforward zo leuk maakt?

Wat ik vooral leuk vind, is dat je in deze functie dichtbij ‘het vuur’ zit. Je kan echt waarde toevoegen binnen een project en je bijdrage wordt aan de klantzijde vaak zeer gewaardeerd. Ik merk dat mensen openstaan voor mijn ideeën, omdat ik via een andere route bij een organisatie binnenkom. Daarnaast is bij Stepforward veel ruimte voor creativiteit. Sterker nog, je moet zelfs heel creatief zijn om buiten de gebaande paden te durven denken. Er zijn hier geen kaders, we zijn vooral bezig met kansen creëren. Ik zou nooit meer anders willen!
 

Meer weten over Stepforward of heb je een vraag?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je graag te woord! 

Neem contact met ons op