Terug
23-07-2020

Samenwerking op basis van vertrouwen

Eén van de pijlers waar het succes van Stepforward op leunt, is de samenwerking met onze partners. Zonder deze bedrijven, die stuk voor stuk een waardevolle toevoeging leveren, geen succesvolle projecten. Op het gebied van woningbouw hebben Stepforward en De Langen & van de Berg elkaar geruime tijd geleden gevonden. Er was op persoonlijk vlak direct een goed, vertrouwd gevoel.  

 

De Langen & van den Berg is een familiebedrijf dat actief is in de bouw- en ontwikkelbranche, opgericht in 1932. Met meer dan 80 jaar ervaring is het een gedegen en betrouwbare partner voor alle projecten op het gebied van utiliteitsbouw, woningbouw en vastgoedontwikkeling. Van idee en planning tot oplevering en nazorg. “We houden van uitdagende projecten en zijn altijd op zoek naar partners waar we goed mee samen kunnen werken”, vertelt Benjamin van Tiggelen, commercieel directeur bij het bedrijf. “Ik leerde Stepforward kennen via een andere partner, Richard den Buitelaar van Q makelaars. Hij gaf mij de tip om eens te gaan praten met Stefan, directeur van Stepforward. Er was direct een persoonlijke klik.” Dit beaamt Stefan: “Als mens passen we goed bij elkaar. We zijn allebei heel open en gunnen elkaar veel. Dat is volgens mij de basis van een succesvolle samenwerking.” 

 

Verontreinigde locaties en zekerheid

Wanneer je aan een locatie met bodemverontreiniging denkt, heb je waarschijnlijk niet direct een idee van de kansen en mogelijkheden die een dergelijke locatie biedt. Met zo’n 250.000 verontreinigde plekken in Nederland, hebben ze echter wel een enorm potentieel. Stepforward is gespecialiseerd in de aanpak van verontreinigde locaties. Het bedrijf werkt mee aan grote, toonaangevende projecten, maar helpt ook overheden en particulieren met bodemproblematiek. Als ontwikkelend bouwbedrijf bleek al snel dat Stepforward van grote waarde kan zijn voor De Langen & van den Berg. “We zijn heel goed in wat wij doen, maar van alles wat met bodem te maken heeft hebben wij minder kaas gegeten. Is niet onze core business. Tot voor kort kochten wij dan ook bij voorkeur enkel bouwrijpe grond, met een beperkte of overzichtelijke vervuiling. Hierdoor lieten we soms kansen liggen. Stepforward is bereid de risico’s van een verontreinigde locatie over te nemen. Door samen een project op te pakken, hebben wij zekerheid op het gebied van bouwrijp maken. Stepforward neemt dan heel het voortraject voor z’n rekening,” aldus Benjamin. “Het is eigenlijk simpel. Ontwikkelen is het inzichtelijk maken van risico’s. Hoe minder risico, hoe duidelijker de prijs. Het wegnemen van risico’s in de grond is voor ons dan ook heel belangrijk. Hierin is de kennis van Stepforward heel belangrijk.” Stefan vervolgt: “Het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Wij kunnen alles organiseren voor de ondergrond, maar we hebben een ontwikkelaar nodig met visie die hierop een dijk van een plan realiseert.” 

 

Gezamenlijke projecten

De eerste samenwerking tussen de bedrijven betrof een nieuwbouwproject in Alblasserdam. Stepforward nam de begeleiding van de sloop van een oude gymzaal op zich. Een reguliere sloop, zonder bijzonderheden. Het was goed om elkaar op deze manier wat beter te leren kennen. Er volgde al snel een nieuwe uitdaging. Benjamin: “Afgelopen jaar zijn we samen aan de slag gegaan in Oude-Tonge. Een complexe locatie die al tientallen jaren niet werd opgepakt. Stepforward heeft de locatie namens de provincie en DCMR inzichtelijk gemaakt. Er werden drie onafhankelijke partijen uitgenodigd om de ontwikkeling uit te werken. Een van die partijen waren wij. We hebben een presentatie gegeven en op basis van onze pitch zijn we door de provincie en DCMR gekozen. Te gek! Samen zijn we gaan kijken naar een goed plan voor de locatie, hoe verhoudt dit zich tot de sanering? Denken in mogelijkheden. We hebben aan de voorkant gezegd dat we de eigenaren van de locatie gaan helpen. Een doel dat Stepforward altijd voor ogen heeft. De vervuiling is hier zo groot, dat je niet zonder risico kunt beginnen. Maar er gaat geen ontwikkeling beginnen zonder enige vorm van zekerheid. Kortom, een impasse.” 

 

Risicodragend investeren

Benjamin vervolgt: “Wij zijn bereid om een koopovereenkomst te sluiten met de eigenaar. We kopen de locatie dan op voor een vaste prijs. Op voorwaarde dat we mogen ontwikkelen en dat we schone grond opgeleverd krijgen. We investeren risicodragend. Zonder Stepforward als partner hierin hadden we dit risico nooit genomen. We hebben allebei het volste vertrouwen dat we woningbouw op deze plek kunnen realiseren en er schone grond opgeleverd wordt.”

 

Vertrouwen geven

Het project in Oude-Tonge laat eigenlijk heel mooi de kern van de samenwerking zien. ‘Samenwerken op basis van vertrouwen.’ Dit is volgens beide heren dan ook één van de belangrijkste kenniswaarden, het geven van vertrouwen aan elkaar. “Met onze aanvullende competenties zijn we een gouden team.” De Langen en van den Berg heeft Stepforward onlangs betrokken in een project waar zij al geruime tijd mee bezig zijn. Een verontreinigde locatie in Maassluis waar Stepforward gaat helpen met de ondergrond. Stefan: “We hebben een mooie gezamenlijke missie: samen de woningnood bestrijden. Wij lopen beiden niet weg voor een risico. Een sloop of verontreiniging? Dit vormt geen belemmering om een locatie een fantastische nieuwe bestemming te geven.” 

 

Over de toekomst

Samen Nederland mooier maken en grootse plannen - is het dan alleen maar een groot succesverhaal? Stefan lacht: “Natuurlijk hebben we ook superleuke, gezamenlijke initiatieven gehad die geen potentie bleken te hebben. We doen ons best, maar soms gaat iets door omstandigheden niet door. Dan moet je niet bij de pakken neer gaan zitten, maar de kracht vinden en samen weer doorgaan. Onze teams passen goed bij elkaar, dat is al meerdere malen bewezen. We helpen elkaar, zetten elkaar in zijn of haar kracht. We gunnen elkaar heel veel en dat werkt,” concludeert Stefan.  Benjamin sluit af: “Het zou fantastisch zijn als we in de toekomst nog veel meer mooie projecten gezamenlijk op kunnen pakken. Maar daar heb ik natuurlijk het volste vertrouwen in!” 

 

VLNR: Stefan Wemmenhove (Stepforward) Benjamin van Tiggelen (De Langen en van den Berg) Richard den Buitelaar (Q makelaars) bij het slaan van de eerste paal project Alblasserdam

Meer weten over Stepforward of heb je een vraag?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je graag te woord! 

Neem contact met ons op