Zwolle gaat voor WartZ

Projectdatum
12-12-2023
Zwolle gaat voor WartZ
Terug

Zwolle gaat voor WartZ

Hét podium voor Generatie Zwolle 

Nederland wordt weer een stukje mooier. Onwijs trots om te mogen delen dat wij samen met een geweldig team aan de slag gaan voor WärtZ! AM Gebiedsontwikkeling is door Nederlandse Spoorwegen en Gemeente Zwolle geselecteerd om het voormalige bedrijventerrein bij het NS station in Zwolle te ontwikkelen tot een bruisende plek van de toekomst. Een plek waar innovatie, toekomstgericht wonen én werken samenkomen.

Bijzondere naam
WärtZ... Wát? Wild, Art, Raw, Tech en Zwols. Oftewel: WärtZ. Een stoere en opvallende naam die niet alleen weergeeft wat de sfeer wordt van het nieuwe innovatiedistrict, maar die tegelijk refereert aan de bestaande Wärtsilä-hal met zijn typerende, golvende dak. WärtZ wordt het nieuwe icoon van deze toekomstige place-to-be. Een bloeiende stadswijk, waar onderwijs, lokaal talent en innovatieve- en creatieve bedrijven samen komen. Hét boegbeeld van Zwolse vooruitgang.

Transformatie
Het terrein ondergaat de komende jaren een ruimtelijke en programmatische transformatie binnen de kaders van het Ontwikkelkader voor de hele Spoorzone en de Nota van Uitgangspunten voor de deelgebieden van NS. De gemeente Zwolle heeft grote ambities op het gebied van onder meer energie, mobiliteit, circulariteit en klimaat die breed worden gedragen. De transformatie werd in 2019 ingezet met Perron038, inmiddels een succesvol innovatielab voor de maakindustrie, in samenwerking met onder andere Hogeschool Windesheim. Het Team WärtZ van AM trekt die lijn nu door naar het hele plangebied. De Spoorzone Zwolle is van grote regionale betekenis vanwege het OV-knooppunt en de verbindingen op economie, onderwijs en cultuur. Het gebied is door het Rijk dan ook aangewezen als één van de zeventien NOVEX-gebieden voor grootschalige woningbouw.

Gerdien Rots, wethouder gemeente Zwolle: “Dit plan is de NEXT STEP voor de ontwikkeling van onze stad en de regio. Het biedt een compleet nieuw programma waar we echt naar uitkijken. Waar een goede samenwerking toe kan leiden, dat zien we dus vandaag: wij zijn als gemeentebestuur enorm blij met de plannen van AM. Mooi dat we onze gezamenlijke ambities op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid voor Zwolle hier handen en voeten gaan geven. We verbinden de historische binnenstad aan de vernieuwde Spoorzone en creëren zo een groeiend en kloppend hart voor Zwolle en de regio.”

Marien Kleinjan, directeur ontwikkeling AM Midden: “Met WärtZ gaan we opnieuw een langjarige verbinding aan met Zwolle. Vanuit een goede samenwerking met NS, gemeente Zwolle, het Ecoteam van de Spoorzone en heel veel andere stakeholders maken wij ons graag hard voor een inspirerend, gezond en duurzaam WärtZ en ondersteunen daarmee de ambities van Zwolle als vierde economische topregio van Nederland.”

Innovatiedistrict
Met innovatie als motor voor de stedelijke en regionale economie biedt WärtZ hét podium voor innovatie ter ondersteuning van de ambitie van Zwolle om de vierde economische topregio van Nederland te worden. Daarnaast draagt WärtZ ook bij aan de ambities van NS als grondeigenaar om ruimte te maken voor stedelijke groei rondom stations in Nederland.

Naast een economisch-culturele hotspot krijgt de Zwolse binnenstad er met deze ontwikkeling ook een nieuw binnenstedelijk woonmilieu bij. Hierbij is ruimte voor bijzondere woonconcepten zoals zorgwoningen, co-living studentenstudio’s en Friends-woningen. Ongeveer dertig procent van de woningen is bestemd voor sociale huur.

Groen binnenstedelijk stationgebied
De openbare ruimte van WärtZ stimuleert ontmoeting én brengt de mensen dichter bij de natuur. Het landschapsontwerp van LOLA Landscape Architects is gebaseerd op de principes van ‘urban rewilding’, waarmee delen van de openbare ruimte aan de natuur teruggegeven worden. Wat nu nog grotendeels asfalt is, wordt onderdeel van een groot natuurlijk canvas voor makers, bewoners en bezoekers. Ook de stevige woongebouwen van Orange Architects, in de woonbuurt Lurelui en aan het WärtZ-plein, worden in dat wilde, groene canvas opgenomen. Hierdoor is er tussen en rondom de gebouwen overal ruimte voor groen, ontmoeten en gezond buitenleven. De ambitie is om het groenste binnenstedelijk stationsgebied van Nederland te realiseren.

Snel meer
Wij vertellen jullie snel meer over dit gave project en de prachtige bijdrage die Stepforward hierin mag leveren.

Stepforward is trotse partner in dit project samen met: AM Gebiedsontwikkeling | MVRDV | Orange Architects | LOLA Landscape Architects | Royal HaskoningDHV | DGMR | Mobycon | Kickstad | Pieters Bouwtechniek BV | Tenman | Skonk | Kwirkey | 'tIdee! Marketing en concept'

Tekstfragmenten uit het persbericht van AM Gebiedsontwikkeling. Het gehele persbericht is hier te lezen: https://www.am.nl/am-ns-en-gemeente-zwolle-maken-een-ambitieus-innovatief-en-bruisend-innovatiedistrict-in-de-zwolse-spoorzone/ 

Meer informatie over het project kun je vinden via: https://wartz.nl/nl/