Kloos: een nieuwbouwlocatie met karakter

Projectdatum
24-11-2020
Categorie
Begeleiding
Mercon Kloos ontwikkeling Alblasserdam Kinderdijk
Terug

Kloos: een nieuwbouwlocatie met karakter

Als je wel eens door Alblasserdam naar de Kinderdijkse molens bent gereden, zijn de grote blauwe hallen van de voormalige Mercon-Kloos fabriek je vast niet ontgaan. De staalfabriek, waar decennialang onder andere grote staalconstructies voor bruggen gemaakt werden, staat al tijden leeg en is flink in verval gekomen. Maar daar komt nu snel verandering in! De geraamtes van de imposante hallen zullen binnenkort de blikvanger zijn tussen de 275 huur- en koopwoningen die er de komende jaren gebouwd worden. Ontwikkelaar van het bijzondere nieuwbouwproject ‘KLOOS’ is FSD, Fransje Sprunken Development.

 

FSD heeft de locatie onlangs overgekocht van de vorige eigenaar. De ontwikkelaar is geen onbekende in de regio en voor Stepforward. Fransje Sprunken was voorheen directeur concepten bij VORM in Papendrecht. In deze functie werkten Fransje en Stepforward al fijn samen en na de oprichting van haar eigen bedrijf zet deze samenwerking zich naar ieders tevredenheid door. Fransje kent de regio goed. In een artikel vertelt ze: “Ik vond het leuk om in de Drechtsteden aan het werk te gaan. Dit is zo’n briljante plek, een fantastische waterfrontlocatie.” De ligging van de locatie is zeker indrukwekkend te noemen. Aan de ene zijde grenzend aan rivier de Noord, aan de andere kant vind je het molengebied van Kinderdijk. De ontwikkelaar kiest ervoor om de bestaande bebouwing terug te laten komen, zodat je kan zien dat er industrie is geweest. Dit zorgt ervoor dat de unieke locatie een eyecatcher blijft.

 

Na de bouw zal de locatie over 23 dijkwoningen, 50 kadeappartementen, 101 loodsappartementen, 89 rivierappartementen en 8 vrije kavels beschikken. Daarnaast zijn er plannen voor een restaurant met terras aan het water en de bouw van een sportschool. Idealiter komt er een extra halte van de Waterbus, zodat je vanaf deze plek binnen een kwartier in hartje Rotterdam staat. Kortom, met recht een unieke maar ook praktische plek om te wonen! In december stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan, maar de vooruitzichten zijn positief.

 

Stepforward is intensief betrokken bij dit project op het gebied van subsidiering, begeleiding van de sanering en het bouwrijp van de locatie. Dit laatste organiseren wij namens de SVE Groep, die eigenaar is van de locatie. Als je ons al een tijdje volgt is ook dit geen onbekende naam. We werken op verschillende toonaangevende projecten samen met SVE Groep, waaronder het voormalige Nedstaal terrein in Alblasserdam en het RIDS terrein in Haarlem.

 

Wil je meer weten over het project en de supergave ontwerpen bewonderen? Kijk dan op op www.kloos.red.